125 jaar Zusters van Liefde van J.M. in Sri Lanka

125 jaar Zusters van Liefde van J.M. in Sri Lanka

Op 23 november 2021 was het 125 jaar geleden sinds de eerste vijf pioniers aankwamen in Ceylon, het huidige Sri Lanka. Op 4 november (feest van de stichting van de congregatie) waren zij vanuit Gent vertrokken op een lange reis per boot. De zusters werden uitgenodigd door de toenmalige bisschop van Galle (in het zuiden van Sri Lanka) Mgr. Van Reeth. Hij was Jezuïet en de broer van de algemeen overste. De school die zij er na korte tijd stichtten bestaat nog altijd: het “Sacred Heart Convent School”. Leerlingen en oud-leerlingen van deze school vierden deze verjaardag op de dag zelf, terwijl de zusters de viering uitstelden tot zaterdag 27 november 2021.

De viering vond plaats in de kapel van het klooster te Galle. Als je het niet weet zou je niet vermoeden dat deze kapel zich op een ander continent bevindt. In die tijd importeerde men gewoon wat in het thuisland gekend was.

De voornaamste voorganger in deze viering was de apostolische nuntius in Sri Lanka. Een zestigtal Zusters van Liefde, vooral uit het Zuiden van het land namen deel aan deze plechtigheid. De zusters uit het Noorden, konden door de restricties in verband met Covid-19 niet persoonlijk deelnemen. De hele plechtigheid werd echter “gestreamd” zodat ook vanop afstand kon deelgenomen worden aan deze mooie viering.

De kapel was buitengewoon mooi versierd. De gezangen waren afwisselen in het Engels, het Sinhala en het Tamil, want in de meer recente geschiedenis zwermde de congregatie uit naar alle delen van het eiland.

Een andere heuglijke gebeurtenis was het aanstellen van een nieuw provinciaal bestuur. Deze plechtigheid gebeurde in het provinciaal huis in Colombo. Ook hier was de technologie aanwezig, want zr. Lucy, onze algemeen overste, die in Brussel verblijft las de aanstellingsbrief voor en ook dit gebeurde ‘online’.

Het nieuwe provinciaal bestuur bestaat uit: sr. Patsy, provinciaal overste en de zusters Pradeepika, Malar, Chandrika en Jenita.

Sister Patsy

Geniet van de sfeerbeelden in bijlage, die het mooie

Sri Lanka evoceren.