Unieke CD-opname en concert in de kapel van de Zusters van Liefde te Gent.

Unieke CD-opname en concert in de kapel van de Zusters van Liefde te Gent.

Het Gentse orkest B’Rock dropte dinsdagavond een barokbommetje in de kapel van de Zusters van Liefde. Knaldrang droop er van de neo-gotische muren want dirigent Frank Agsteribbe kon er met zijn muzikanten eindelijk het ondergesneeuwde werk van Philippus van Steelant voorstellen. Het werd een echte ontdekking.

Musicologe Stefanie Beghein kwam via haar doctoraatsonderzoek in de ban van de vergeten Vlaamse componist Philippus Van Steelant. Hij maakte furore in de eerste helft van de 17de eeuw en was ondermeer verbonden als componist/orgelist aan de prachtige Sint-Jacobskerk in Antwerpen. Zijn werk geraakte echter volledig ondergesneeuwd. Het duurde nog even voor dirigent en klavecinist Frank Agsteribbe zich liet overtuigen om het werk van deze componist te ontdekken maar toen hij het eenmaal onder ogen kreeg was hij meteen helemaal verkocht.

Het werd een jarenlang project. Agsteribbe moest knokken en al zijn overtuigingskracht gebruiken om partners te vinden voor muziek die eigenlijk niemand kende. B’Rock en CantoLX gingen de uitdaging aan. Maar het loonde. Na dagenlange repetities in onze kapel, die fel gewaardeerd wordt voor haar uitstekende akoestiek, werden opnames gemaakt voor een CD die later zal worden uitgebracht. Op dinsdag 1 februari maakte een uitverkochte kapel dan een unieke ontdekkingstocht in deze ‘nieuwe’ barokke werken. De verfstreken van tijdsgenoot Rubens moeten van Steelant geraakt hebben; de -muzikale- kleurenrijkdom delen ze alleszins.

Vlak voor het concert gaf Agsteribbe enthousiast een woordje uitleg bij het concert van die avond. Een origineel format omdat hij live met de muzikanten fragmenten van van Steelant dissecteerde. Ze bouwden laag per laag korte fragmenten op zodat het duidelijk werd hoe breed, rijk en vol de componist kon schrijven, met al bij al een beperkt aantal zangers en muzikanten ter beschikking.

Het ‘Miserere’ van van Steelant was geen diep tranendal, wel treurnis ingeduffeld door levenslust. De muziek is enorm dynamisch. Geen overdonderende barokstroom, wel een klaterende beek. Brede lagen worden afgewisseld met dunne stroken waarbij stem en klavecimbel de bovenhand krijgen. De intieme kapel, badend in warme rode tinten, was een goede plek om kennis te maken met deze emotionele muziek. Het publiek was muisstil en was helemaal onder de indruk van de uitvoering.

Ook tijdens de ‘Requiems’(dodenmissen) viel op hoe een handvol zangers en zangeressen slim versterkt werden door de andere muzikanten. Violen die een zanglijn echoden. Er werd mooi gedialogeerd.

Een van de treffendste momenten was een ontroerende intro van het ‘Symphonia’ gedeelte in het laatste requiem. De fagotten en trombones openden statig, zonder somber te zijn, muzikale poorten. Frank Agsteribbe haalde Philippus Van Steelant met B’Rock Orchestra en CantoLX uit zijn stoffige la en gaf hem dinsdag die barok piëdestal terug die hij verdient.

We zijn oprecht blij en gelukkig dat onze prachtige kapel het decor mocht zijn voor deze indrukwekkende muziekavond.

Met dank aan het Nieuwsblad

Wie nog meer wil weten over Philippus Van Steelant kan hiervoor het uitgebreide artikel uit de Standaard hier lezen.