NOODTOESTAND IN SRI LANKA

NOODTOESTAND IN SRI LANKA

Het land zucht onder de corruptie van de zittende president Gotabaya Rajapaksa en zijn regering. Het land is virtueel bankroet en de gevolgen voor de populatie zijn schrijnend. Vele stemmen gaan op om de president en zijn entourage af te zetten. Een aantal ministers hebben al ontslag genomen. Ten minste vier leden van de Rajapaksa’s familie  zitten in de regering en hebben zich danig verrijkt op de kap van de bevolking.

Het land lijdt onder tekorten aan alle essentiële middelen, ook zijn geneesmiddelen uitgeput of bijna uitgeput. De Wereldbank heeft vandaag een bedrag van 10miljoen dollar vrijgegeven om geneesmiddelen aan te schaffen.

Op 11april kwam het bericht dat het land ophoudt met het aflossen van zijn schulden . Er wordt gehoopt dat het IMF soelaas zal brengen.

Ondanks de regen blijven de protesten aanhouden. De slogans luiden onder meer: “Geef ons het gestolen geld terug!” Op 5 april demonstreerden een groot aantal priesters en religieuzen tegen het regime in Sri Lanka. De mars vertrok vanuit het aartsbisschoppelijk huis. Ook de kardinaal-aartsbisschop nam deel aan deze protestmars. Er waren ongeveer 650 priesters en religieuzen! Onze zusters nemen ook deel aan deze betogingen.

Op 9 april werd op Galle Face (een soort park nabij de zee in Colombo) een demonstratie gehouden die de hele nacht duurde. De opkomst was massaal.

Intussen zijn er een aantal mensen die dag en nacht kamperen op “Galle Face”. Vrienden, priesters en religieuzen bevoorraden de mensen met voedsel, regenkledij (want het is regenseizoen), aspirine en alle andere essentiële behoeften zoals water en voedsel. Zelfs de politieagenten krijgen hun deel!

De president probeert mensen om te kopen om pro-regeringsslogans te scanderen. De meesten weigeren dit.

Op de foto zien we o.a. zr. Anastasia met de slogan “Stop hoodwinking the public”. Dit betekent: “stop met het misleiden van de bevolking”.

De manifestaties duren verder en onze zusters zijn telkens present in de betogingen.

Wel is er vandaag een communiqué verspreid vanuit het Aartsbisschoppelijk huis gericht aan de Hogere Oversten met de vraag om priesters en religieuzen niet te laten betogen omdat er pogingen zijn om geweld te creëren. De regering staat in elk geval klaar met traangas en waterkanonnen om de betogers uiteen te drijven. De zusters hebben dus besloten om voorlopig te stoppen met de betogingen.