Nieuwjaarsbijeenkomst van de Regio

Nieuwjaarsbijeenkomst van de Regio

Het was drie jaar geleden dat wij als Nederlandstalige Provincie samenkwamen om elkaar een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar te wensen. Sinds de vorige bijeenkomst is er heel wat gebeurd en hoewel wij na de Corona jaren op regelmatige tijdstippen Regionale bijeenkomsten hielden, was het toch zolang geleden dat wij elkaar als grote groep troffen. Een pijnlijke vaststelling was dat we met heel wat minder waren: in de loop van de voorbije jaren zijn inderdaad een heel aantal van onze medezusters overleden. De statistieken liegen er niet om. Dat de bijeenkomst in Lovendegem plaats vond had voor velen een extra dimensie. We kwamen samen in de vernieuwde gymzaal en nieuwe refter van de Basisschool De Bron. Lovendegem is immers de plaats waar 220 jaar geleden de congregatie ontstond.

Een welkomstwoord door de Regionale Overste zr. Birgit met de wensen voor elk van ons was het begin van deze toch wel merkwaardige bijeenkomst. Bewust van de krimpende groep en de groeiende kwetsbaarheid van ieder van ons, kijken we toch vertrouwend en gelovig naar de toekomst.

De aanwezigheid van de Internationale Gemeenschap in onze Regio is een bron van hoop en vreugde. De inzet van onze jongere medezusters uit Azië en Afrika, zowel binnen onze groep als in hun respectieve dienstwerk wordt sterk geapprecieerd.

Bij het plannen van deze bijeenkomst werd gevraagd om flitsen uit India, Pakistan, Congo en Rwanda, de respectievelijke thuislanden van onze zusters, te brengen. Dit werd een ongemeen rijke voorstelling. PowerPoint en dans wisselden elkaar af. Hierbij werd de oorsprong van de diverse provincies en hun ontwikkeling gebracht. We stippen ook aan dat de teksten door de zusters zelf in het Nederlands werden opgesteld. Zorgvuldig ingestudeerde dansen met gepaste kostuums werden feilloos gebracht. Het was een inkijk op de internationaliteit van onze congregatie en een bron van waardering en dankbaarheid.

Intussen werd een verzorgde receptie aangeboden met overheerlijke hapjes.

Hoofdbrok van de bijeenkomst was het middagmaal dat bij iedereen in de smaak viel. Er werd aangeschoven aan de mooi versierde tafels en rustig werd er genoten.

De dag werd besloten met een mooi gebed. De nodige apparatuur was aanwezig om het gebed zowel qua klank als qua beeld te projecteren. Het bracht een biddende vooruitblik naar het hele jaar: van januari tot december. Het jaar heeft zoveel te bieden wat ons voor niets wordt geschonken. Hierop zeggen we volmondig: JA.