In de omgeving van Lyon

IN DE OMGEVING VAN LYON

In het agenda van Vader Triest vinden we de aantekening: l’Arbesle bezoek aan een ‘fabriek’ van Mousseline. Arbesle ligt op een 20 tal km van Tarare vanwaar de reizigers vertrokken en van Lyon waar ze later overnachtten en ook de stad bezochten.
Het is zeer verbazend dat de beide heren zich interesseerden voor een weefsel “mousseline” genaamd. Nog meer verrassend is het feit dat Triest dit bezoek in zijn “agenda” vermeldt. De aantekeningen omtrent bezienswaardigheden e.d. komen slechts heel zelden voor. Zelfs voor belangrijke steden zoals Lyon, Turijn, Milaan enz. is er alleen de vermelding dat hij er geslapen heeft…

Of waren de heren geïnteresseerd in het productieproces? De wevers werkten vooral thuis, de benaming “fabrique” is eerder misleidend. We weten dat ook in Gent er heel veel wevers werkzaam waren. Dit gebeurde veelal ten huize. Als lid van de Commissie voor Openbare onderstand zal Triest ook wel te maken gehad hebben met de armoede en de toestanden van de beginnende industrialisering in het Gentse.
We durven zeker niet te veronderstellen dat beide heren ook interesse hadden in stoffen zoals de befaamde mousseline jurk van koningin Marie-Antoinette… maar dat was voor de Franse Revolutie en de mousseline industrie kreeg tijdens de Franse revolutie een fameuze knauw.
Zondag 3 maart was blijkbaar een rustdag. Triest en Nerinckx bleven dus de hele dag in Lyon, de laatste grote Franse stad op hun tocht naar Italië. Deze stad bevindt zich aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône.