Vertrek op 19 februari 1816

Op maandag 19 februari 1816, dus exact 206 jaar geleden vertrok Pieter-Jozef Triest, samen met zijn confrater E.H. Charles Nerinckx die hij al sinds zijn studietijd kende, naar Rome. Beiden hadden de bedoeling om de door hen gestichte congregatie door de paus te laten goedkeuren. E.H. Nerinckx had een congregatie gesticht in Amerika met de benaming “Zusters van Loreto aan de voet van het kruis”.

Het is de bedoeling om enkele van de etappes van deze reis te belichten. De reis duurde zo maar eventjes 105 dagen. Wij zullen ons dan ook moeten beperken. Bovendien heeft Triest vrijwel niets geschreven over deze reis.

Place d'Armes (huidige Kouter)
Place d’Armes, de huidige Kouter

Wij baseren ons op zijn “agenda” die ingeschreven was in de liturgische kalender van het bisdom Gent voor het jaar 1816. We kennen dus de etappes van deze reis, maar wat Triest beleefde en hoe deze reis verliep laat zich vooral raden.

Triest vertrok op die maandag 19 februari vanop de “Place d’Armes” in Gent. Dit is de huidige Kouter. Hij vertrok per postkoets/diligence. De postkoets was een koets door paarden voortgetrokken. Er konden een 6 à 8 tal passagiers meerijden. De wegen waren verhard en mede dank zij Napoleon die er zijn legers over liet trekken, waren deze wegen althans volgens Triest’s  tochtgenoot E.H. Nerinckx in vrij goede staat.

Comfortabel naar onze normen was het dus zeker niet. De reizigers kwamen er vaak geradbraakt uit. Ook waren de “relais” (herberg/hotel)  geen 5 sterren hotels!

Vaak was het er vuil en was het eten ook niet altijd een ster waard en voor iedere dienst moesten er fooien gegeven worden.

Toch schrok Vader Triest er blijkbaar niet voor terug om te reizen. Tijdens zijn mandaat te Ronse ging hij op bedevaart naar Kevelaar in Duitsland  (134km) en in 1806 ging hij naar Parijs (om de goedkeuring van Napoleon te bekomen voor zijn jonge congregatie)

De eerste etappe was dus Brussel. We weten niet waar hij logeerde. Wellicht was het bij familie, want Triest was afkomstig van Brussel.