OVER DE ALPEN
Van Modane naar Lanslebourg, bergpas Mont Cénis en Susa
Het was begin maart, de hele omgeving lag dus onder een dikke laag sneeuw.
P.J. Triest vermeldt in zijn kalender: “Modane : hier ben in op de slede gevoert (sic) door de sneeuw”.
De bergpas zelf ligt op 2085m hoogte.
Het dorpje Modane ligt op 1062m en Lanslebourg op ongeveer 1380m.
De bergpas spreekt tot de verbeelding omdat het meestal aangenomen wordt dat Hannibal deze bergpas overstak met zijn olifanten in 218. Tegenwoordig denkt men dat het eerder de col de la Traversette was.
Vóór de periode van Napoleon was de col du Mont Cénis een hachelijke onderneming en werden de reizigers/pelgrims over de bergpas gedragen.
Al in de 9de eeuw werd een “hospice” gebouwd om de reizigers onderdak te geven.
Op zijn terugweg heeft Vader Triest waarschijnlijk overnacht in dit hospice.
Terwijl dit vroeger een eerder bescheiden gebouw was waar monniken de reizigers gastvrij ontvingen, werd dit gebouw en de wegen die er naartoe leidden volledig herbouwd door Napoleon. Voor Napoleon was deze bergpas van strategisch belang. Hij bouwde er dus een kazerne, een priorij, een kerk en er was mogelijkheid om 300 paarden te stallen!
De wegen die vanuit Modane (Frankrijk) over de bergpas naar Susa (Italië) liepen werden enorm verbeterd. Vooral langs Italiaanse kant waren de vroegere paden enorm steil en werd de oorspronkelijke baan vervangen door een aantal lussen die maakten dat de helling “slechts” gemiddeld 7% was.
De weg liep langs een natuurlijk meer. Op die plaats werd in 1968 een stuwdam gebouwd. Als gevolg hiervan werd het oorspronkelijke meer en ook het “hospice” volledig overstroomd.
Voor het vlotte verkeer van Frankrijk naar Italië wordt momenteel een tunnel gebruikt.
De bergpas als dusdanig wordt nog gebruikt tijdens de zomermaanden. (tussen mei en oktober)
Buiten deze maanden is de pas gesloten.
Voor Vader Triest en zijn reisgezel, moet het dus een hele ervaring geweest zijn.
We vinden hooguit een tiental opmerkingen in Triest’s reiskalender voor de hele reis die 105 dagen duurde! Hiervan zijn er drie die betrekking hebben op deze bergpas. Op zijn terugreis noteert hij “précipice affreux”. (vreselijke afgrond!)
Voor iemand die slechts de Brusselse hellingen en die van de Vlaamse Ardennen kende, moet dit een echt avontuur geweest zijn.
Hij noteert 9 maart “aankomst in hospice du Mont Cénis” en verder : “het oversteken van de bergpas op 2063m in minder dan 5 uur.” Ook dit staat in het reisagenda van Triest. Blijkbaar was dit een uitstekende tijd!
Na die 5 uur – we weten niet wanneer het gezelschap vertrok – is er overnachting in Susa. Dit is al op Italiaans grondgebied.